wino czerwone,
tyle tylko, że.....białe
Jest może w tym stwierdzeniu nieco przesady, ale bardzo niewiele. Winiarze bowiem, w czasie procesu winifikacji stosują techniki takie same jak przy produkcji win czerwonych, a nie białych. Polega to na przeprowadzaniu wstępnej maceracji soku, razem ze skórkami. Dotyczy to również procesu dojrzewania. Ramandolo wymaga więc częściowej fermentacji razem ze skórkami, a następnie kontaktu z dębem, który jest niezbędny dla “zaokrąglenia” tanin i uwydatnienia wszystkich szlachetnych cech wina. Winiarze Ramandolo, zgodnym chórem twierdzą, iż ich wino dopiero po dwóch - trzech latach dojrzewania nabiera pełnej ekspresji.
Cała sztuka w stworzeniu wielkiego Ramandolo polega na znalezieniu harmonii pomiędzy czterema elementami smaku, podczas kiedy w “zwykłych” winach tej równowagi poszukuje się zasadniczo w trzech elementach.
Największe Ramandolo, cechują się więc doskonałą wręcz równowagą i harmonią pomiędzy:
1. Kwasowość
2. Słodycz
3. Taniny
4. Alkohol
Prawdziwa harmonia tych elementów sprawia, iż DOCG Ramandolo jest najlepszym winem do odprężenia się, a także wykorzystania najbardziej prywatnych i osobistych chwil do głębokiej zadumy i medytacji.
Nazywane też jest dlatego, bardzo często, winem medytacyjnym:
VINO di MEDITAZIONE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz