Friuli Venezia Giulia (FVG), jest maleńka rozmiarem, ale na pewno wielka duchem.
Nie może przecież być inną, skoro w swojej bogatej historii, znajdowała się zarówno pod panowaniem plemion celtyckich, Imperium Rzymskiego, Republiki Weneckiej, Cesarstwa Napoleońskiego, Cesarstwa Austro-Węgierskiego, Królestwa Włoch, Republiki Włoskiej, żeby na sam koniec wstąpić do UE [razem z resztą Italii]..
Z kolei, Colli Orientali del Friuli (COF), to apelacja zasługująca na największą uwagę. Zarządzana jest ona z żelazną konsekwencją przez mega rygorystyczne Consorzio Colli Orientali del Friuli, stojące na straży najwyższego poziomu jakości win produkowanych w tym zupełnie szczególnym regionie. Zupełnie szczególnym dlatego bowiem, iż wytwarza się tutaj najwięcej win ze szczepów autochtonicznych (endemicznych), a więc takich, jakie można napotkać jedynie w tym zakątku świata winiarskiego, a więc:
* malvasia,
* picolit,
* pignolo,
* refosco dal penducolo rosso,
* refosco nostrano,
* ribolla gialla,
* schioppettino,
* tazzelenghe,
* friulano,
* verduzzo friulano
Udokumentowana historia produkcji tych zaiste niezwykłych win sięga ponad 2 000 lat tzn. od czasów pierwszych kolonii rzymskich w Aquileia.
Białe wina produkowane właśnie tutaj uznawane są powszechnie za najlepsze w całej Italii, co jest nie tylko zasługą unikalnego terroir doliny, ale również, a może przede wszystkim, odważnemu i zdeterminowanemu stosowaniu przez lokalnych winiarzy najnowocześniejszych technologii, zawsze jednak wspieranymi ponad 2 000 letnimi tradycjami winiarskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz